کم کاری تیروئید درمانپذیر است؟ | این مواد غذایی را حتما بخورید
کم کاری تیروئید را به چه روش هایی می توان درمان کرد و آیا باید رژیم غذایی خاصی را رعایت کرد؟ جواب این سوال از آن جهت مهم است که برای این بیماری درمان قطعی وجود ندارد؛ اما با داشتن رژیم غذایی مناسب به خوبی میتوان آن را کنترل کرد و یک زندگی عادی داشت.
کم کاری تیروئید را به چه روش هایی می توان درمان کرد و آیا باید رژیم غذایی خاصی را رعایت کرد؟ جواب این سوال از آن جهت مهم است که برای این بیماری درمان قطعی وجود ندارد؛ اما با داشتن رژیم غذایی مناسب به خوبی میتوان آن را کنترل کرد و یک زندگی عادی داشت.
برای کم کاری تیروئید چه بخوریم؟
به سراغ منابع غذایی یددار بروید
ماده معدنی ید (I) برای ساخت هورمونهای تیروئید (تیروکسین Thyroxine یا T4 و تری یدوتیرونین Triiodothyronine یا T3) ضروری است. کمبود این ماده میتواند منجر به کم کاری آن میشود. فقر این ماده معدنی در جهان شایع است و تقریبا یک سوم مردم در سراسر دنیا از کمبود آن رنج میبرند. به همین دلیل بسیاری از دولتها با هدف پیشگیری از این بیماری، افزودن ید به نمک طعام را در دستور کار خود قرار دادهاند. نمک یددار در دسترسترین ماده غذایی است که میتوان با مصرف آن از بروز تیروئید کم کار جلوگیری کرد.
منابع غذایی ید
شیر
پنیر
تخم مرغ کامل
نمک خوراکی یددار
ماهی آب شور
جلبک دریایی
چنانچه سطح این ماده معدنی در بدن بسیار پایین باشد، پزشکان مکملهای ید را تجویز خواهند کرد. مصرف بیش از حد و خودسرانه این مکملها میتواند به غده تیروئید آسیب وارد کند.
ید موجود در مواد غذایی به سرعت جذب و وارد خون میشود. غده تیروئید سلولهای ریز و کوچکی دارد که ید را از سیستم گردش خون جذب میکنند. پس از آن این ماده معدنی اکسید و تبدیل به تری یدوتیرونین (T3) و تیروکسین (T4) میشود. این هورمونها نیز به سراسر بدن دسترسی دارند و متابولیسم را تنظیم میکنند.
کم کاری تیروئید با کمبود ید در ارتباط است.
سلنیوم بخورید
سلنیوم (Se) دیگر ماده معدنی است که برای فعال کردن هورمونهای غده تیروئید لازم است. همچنین این ماده خواص آنتیاکسیدانی دارد، پس میتواند از غده تیروئید در برابر رادیکالهای آزاد به خوبی محافظت کند.
منابع غذایی سلنیوم
ماهی تن
میگو
آجیل برزیلی
ژامبون
تخم مرغ
بلغور جو دوسر
برنج قهوهای
گوشت گاو
بوقلمون
مرغ
در کنار این مواد غذایی مکملهای سلنیوم نیز وجود دارند که باید توسط پزشک متخصص تجویز شود. مصرف بیش از حد این ماده منجر به مسمومیت خواهد شد.
لازم به ذکر است که اگر علائم کم کاری تیروئید شما را میرنجاند بهتر است در اولین فرصت به رزرو نوبت پزشک فوق تخصص غدد و متابولیسم در درمانکده بپردازید و یا از طریق مشاوره آنلاین با پزشک متخصص غدد و متابولیسم مشکل خود را بیان کنید.
برای تیروئید کم کار روی بخورید!
روی (زینک، Zn) از دیگر مواد معدنی است که میتواند هورمونهای تیروئید را فعال کند. این عنصر توانایی تنظیم سطح tsh در بدن را نیز دارد. TSH هورمونی است که از سوی غده هیپوفیز مغز ترشح میشود و عملکرد هورمونهای غده تیروئید را تنظیم میکند. کمبود روی چندان شایع نیست چون در اکثر مواد غذایی وجود دارد.
منابع غذایی زینک (روی)
صدف
مرغ
حبوبات
دانه کدو تنبل
ماست
گوشت گاو
خرچنگ
غلات غنی شده
میوههای مفید برای کم کاری تیروئید چه چیزهایی هستند؟
اگر تیروئید کم کار دارید، توت بخورید
در رژیم غذایی کم کاری تیروئید توصیه شده است انواع توتها (توت فرنگی، زغالاخته و کرن بری) مصرف شود. این میوهها سرشار از آنتی اکسیدان هستند و به همین دلیل میتوانند از غده تیروئید محافظت کنند.
اگر تیروئید کم کار دارید، چرا سیب نمیخورید؟!
این میوه سرشار از ویتامینها، مواد مغذی و معدنی است که میتوانند بر عملکرد غده تیروئید تاثیرگذار باشند. این میوه به کاهش کلسترول کمک میکند و از شما در برابر دیابت، چاقی و بیماریهای قلبی نیز محافظت مینماید.
آووکادو را هم در لیست رژیم غذایی برای کم کاری تیروئید قرار دارد.
شاید آووکادو به اندازه سیب و توت فرنگی نام آشنا و در دسترس نباشد. اما مصرف این میوه استوایی میتواند برای سلامتی تیروئید مفید باشد. این میوه دارای پتاسیم (K)، فولات، ویتامین E، ویتامین K، ویتامین C، ویتامین B5 و ویتامین B6 است.
انواع توت، سیب و آووکادو برای کم کاری تیروئید مفید هستند.
لیست غذاهای مفید برای کم کاری تیروئید
به طور کلی توصیه میشود افرادی که به کم کاری تیروئید مبتلا هستند در رژیم غذایی خود از میوه، سبزی و گوشت بدون چربی استفاده کنند. این مواد غذایی در عین اینکه کم کالری هستند باعث سیری نیز خواهند شد. این امر از چاقی و اضافه وزن نیز جلوگیری میکند. همچنین رژیم غذایی کم کاری تیروئید باید به اندازه کافی دارای ویتامینهای D، C ، A، E و ویتامینهای گروه B به ویژه B۲ ، B۳ و B۶ باشد. این ویتامینها برای تولید هورمونهای تیروئید ضروری هستند.
سویا ماده غذایی است که از جذب داروهای تیروئیدی جلوگیری میکند، به همین دلیل مصرف آن توصیه نمیشود.
رژیم غذایی برای تیروئید کم کار میتواند شامل خوراکیهای زیر باشد:
مواد غذایی حاوی آهن
انواع گوشت مانند گوشت گاو، بره، مرغ و جگر. این مواد غذایی منابع خوب آهن (Fe) نیز بهشمار میآیند. این احتمال وجود دارد که فقر آهن زمینه را برای تیروئید کم کار فراهم کند.
مواد غذایی دارای ویتامین A
ماهیهای روغنی، جگر، تخم مرغ دارای این ویتامین هستند. زرده تخم مرغ دارای مواد معدنی ید و سلنیوم و سفیده آن سرشار از پروتئین است.
منابع غذایی ویتامین C
هلو، توت فرنگی، هندوانه، آناناس، موز و سیب زمینی
منابع غذایی ویتامین B
حبوبات، گوشت ماهی (سالمون، ماهی تُن و میگو) و انواع گوشت ماکیان، گوشت گاو و غلات سبوسدار
وجود ویتامینهای D، C ، A، E و ویتامینهای گروه B در رژیم غذایی تیروئید کم کار ضروری است.
منابع غذایی ویتامین E
غلات و روغنهای گیاهی.
منابع زینک (روی)
گوشت ماکیان و قرمز، غذاهایی دریایی، غلات سبوسدار
منابع ویتامین D
اینطور به نظر میرسد افرادی که از کمبود ویتامین D رنج میبرند، بیشتر در معرض ابتلا به تیروئید کم کار قرار دارند. شیر، ماهی سالمون و تخم مرغ به عنوان منابع این ویتامین معرفی شدهاند.
نوشیدنیها
آب و هر نوع نوشیدنی که بدون کافئین باشد، به این بیماران توصیه شده است. سعی کنید در طی روز حداقل ۷ لیوان آب بنوشید.
سبزیجات
مصرف انواع سبزیجات بخصوص کلم در رژیم تیروئید کم کار قرار دارند.
مواد غذایی حاوی اسیدهای چرب ضروری
کمبود اسیدهای چرب ضروری مانند امگا ۳ میتواند عملکرد غده تیروئید را تحت تاثیر قرار دهد.
غلات و دانههای بدون گلوتن
گندم سیاه، برنج، کینوآ، تخم کتان ودانهی چیا
پنیر و کم کاری تیروئید
پنیر و محصولات لبنیاتی ماند کشک دارای ماده معدنی ید هستند . از این رو وجود آنها در رژیم غذایی تیروئید کم کار توصیه شده است. یک لیوان ماست و شیر میتواند ۵۰ درصد نیاز روزانه بدن به ماده معدنی ید را تامین کند.
سخن آخر
کم کاری تیروئید بیماری نیست که برای آن درمان قطعی وجود داشته باشد. بیشتر بیماران مجبور هستند تا آخر عمر دارو مصرف کنند. البته با کنترل بیماری، احتمال کاهش دوز مصرفی وجود دارد. در این میان داشتن یک برنامه غذایی سالم میتواند در کنترل بیماری بسیار موثر باشد. برای این منظور بهتر است با متخصص مشورت داشته باشید. متخصصان غدد و تغذیه میتوانند در این زمینه به شما کمک کنند.
منبع: Verywell Health
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0