تاریخ انتشار : چهارشنبه ۹ خرداد ۱۴۰۳ - ۱۸:۳۵
کد خبر : 14856

استفاده از قرص الانزاپین ۵: هشدارها، عوارض و نحوه مصرف

استفاده از قرص الانزاپین ۵: هشدارها، عوارض و نحوه مصرف

قرص الانزاپین ۵ موادی در آن وجود دارد که در بیماری‌های روانی مانند اسکیزوفرنی و اختلال دوقطبی (افسردگی شیدایی) به کار می‌رود. این دارو می‌تواند به مواردی مانند دیدن، شنیدن، احساس یا باور کردن چیزهایی که در واقعیت وجود ندارند و یا احساسات ناگهانی از شادی و هیجان زدگی که در اختلال دوقطبی دیده می‌شود،

قرص الانزاپین ۵ موادی در آن وجود دارد که در بیماری‌های روانی مانند اسکیزوفرنی و اختلال دوقطبی (افسردگی شیدایی) به کار می‌رود. این دارو می‌تواند به مواردی مانند دیدن، شنیدن، احساس یا باور کردن چیزهایی که در واقعیت وجود ندارند و یا احساسات ناگهانی از شادی و هیجان زدگی که در اختلال دوقطبی دیده می‌شود، کمک کند. الانزاپین نمی‌تواند بیماری را درمان کند، اما می‌تواند علائم بیماری را کاهش دهد.

نکاتی که در مصرف این قرص باید در نظر گرفته شود عبارتند از:
– این دارو ممکن است زمانی برای نشان دادن اثر خود بر روی علائم بیماری طول بکشد، بنابراین باید صبور بمانید.
– عوارض جانبی معمول آن شامل احساس خواب‌آلودگی، سرگیجه و یبوست است.
– الانزاپین از گروه داروهای ضد روان پریشی است و با تأثیر بر پیام‌رسان‌های شیمیایی در مغز عمل می‌کند.

مهم است که بیمار به توصیه پزشک دارو را مصرف کند و در صورت احساس بهبود، قطع مصرف دارو را بدون مشورت پزشک نکند.

الانزاپین یک داروی مفید برای کنترل علائم بیماری‌های روانی است، اما ممکن است برخی از افراد نباید از آن استفاده کنند. افرادی که دارای شرایط زیر هستند، باید قبل از مصرف این دارو به پزشک خود اطلاع دهند:

۱. داشتن واکنش آلرژیک به الانزاپین یا هر داروی دیگر.
۲. داشتن مشکلات قلبی و عروقی مانند آریتمی.
۳. داشتن فشار خون پایین.
۴. سابقه سکته یا در معرض خطر بالای سکته بودن.
۵. داشتن سابقه لخته خون یا سابقه خانوادگی این بیماری.
۶. داشتن مشکل در کنترل حرکات زبان، دهان و صورت.
۷. داشتن سابقه بیماری‌های نورولوژیکی مانند پارکینسون یا زوال عقل.
۸. داشتن سابقه سطوح پایین گلبول‌های سفید خون.
۹. مبتلا به دیابت یا صرع بودن.
۱۰. داشتن مشکلات کبدی یا کلیوی.
۱۱. داشتن افزایش غیرطبیعی هورمون پرولاکتین در خون یا وجود تومور وابسته به پرولاکتین.
۱۲. داشتن گلوکم (افزایش فشار در چشم) یا مشکلات یبوست مزمن یا احساس انسداد روده.

همچنین، این دارو باید بطور دقیق طبق دستور پزشک مصرف شود، و دوز مصرفی آن بستگی به نوع و شدت بیماری دارد. در صورت داشتن مشکلات کلیوی یا کبدی، پزشک ممکن است دوز کمتری را تجویز کند و توصیه کند که دوز به آرامی افزایش یابد.

برای بیماری اسکیزوفرنی و علائم شیدایی بیماری اختلال دوقطبی، دوزهای مصرفی متفاوتی وجود دارد. افراد بالای ۱۸ سال می‌توانند از الانزاپین استفاده کنند، اما برخی افراد باید مصرف این دارو را با پزشک مشورت کنند. برای بیشتر از ۶۴ سال، معمولاً دوز ۵ میلی‌گرمی یکبار در روز تجویز می‌شود، و برای بالای ۶۵ سال، دوز ۱۰ میلی‌گرمی یکبار در روز استفاده می‌شود.

در صورت استفاده از این دارو برای علائم شیدایی بیماری اختلال دوقطبی، ممکن است پزشک دوزهای مختلفی را توصیه کند. افراد معمولاً با دوز ۱۵ میلی‌گرمی شروع کرده و در صورت نیاز می‌تواند به دوز ۱۰ میلی‌گرمی کاهش یابد.

قبل از مصرف قرص الانزاپین، مهم است که دستورات پزشک را رعایت کنید و دوز مناسب را مصرف کنید. استفاده از غذا همزمان با مصرف دارو مجاز است و می‌توانید قرص را با یک لیوان آب بخورید. پزشک ممکن است دوز را تنظیم کند، اما باید به توصیه‌های او پایبند بمانید تا بهبودی را تجربه کنید.

اگر قرص الانزاپین ۵ را یکباری فراموش کردید، هر چه زودتر آن را بگیرید، مگر اینکه یک روز بعد به یاد آوری کنید. اگر این اتفاق افتاد، دوز را که فراموش کرده‌اید را نگیرید و در زمان بعدی مصرف کنید. اگر دو دوز یا بیشتر را فراموش کرده‌اید، با پزشک خود تماس بگیرید، اما هیچگاه برای جبران دوز فراموش شده، دو دوز را همزمان نمی‌گیرید.

اگر به طور مکرر دوزها را فراموش می‌کنید، تنظیم زنگ هشدار می‌تواند به شما کمک کند. همچنین از داروساز خود راهنمایی بخواهید تا بهترین راهکار برای یادآوری مصرف دارویتان را به شما بگوید.

مصرف زیاد قرص الانزاپین می‌تواند به عوارض جدی منجر شود، مثل احساس خواب‌آلودگی، حرکات غیرطبیعی بدن، سرگیجه، ضربان قلب نامنظم، و مشکلات تنفسی. اگر به اورژانس نیاز دارید، خودتان رانندگی نکنید و از شخص دیگری بخواهید که شما را ببرد یا با آمبولانس تماس بگیرید. همچنین حتماً بسته یا بروشور الانزاپین و داروهای باقیمانده را همراه خود ببرید.

استفاده از قرص الانزاپین ۵: هشدارها، عوارض و نحوه مصرف

عوارض جانبی قرص الانزاپین ۵

عوارض جانبی معمول:
1. احساس خواب‌آلودگی در طول روز
2. افزایش وزن یا اشتها
3. احساس سرگیجه، به‌ویژه هنگام بلند شدن یا طولانی نشستن
4. کهیر
5. یبوست
6. مشکلات جنسی مثل کاهش میل جنسی یا مشکلات نعوظ
7. مشکلات حرکتی در بدن
8. عفونت‌های مختلف مثل سرفه، سرماخوردگی و عفونت‌های گوش و چشم

عوارض جانبی جدی (نادر):
1. لرزش یا تکان خوردگی در بدن، زبان یا سایر قسمت‌های بدن
2. لرزش یا جاری شدن آب دهان هنگام راه رفتن
3. ورم، درد و قرمزی در یک پا یا درد قفسه سینه همراه با مشکل در تنفس
4. ضعف در یک طرف صورت یا بدن، مشکل در صحبت کردن یا فکر کردن، یا تاری دید
5. میزان تب بالا، سفتی عضلانی، تعریق، اضطراب یا بزاق بیش‌ازحد
6. واکنش‌های آلرژیک جدی مانند بثورات پوستی، خس‌خس سینه، گرفتگی در قفسه سینه یا گلو، مشکل در تنفس یا صحبت کردن، و تورم دهان یا صورت.

در صورت بروز هریک از عوارض جانبی جدی یا واکنش‌های آلرژیک جدی، باید بلافاصله به پزشک یا به بیمارستان مراجعه کنید.

راه‌های مقابله با عوارض قرص الانزاپین:

1. احساس خواب‌آلودگی در طول روز:
اجتناب از رانندگی یا دوچرخه‌سواری در صورت احساس خواب‌آلودگی.
اجتناب از مصرف مشروبات الکلی که ممکن است احساس خستگی بیشتری ایجاد کنند.
مشاوره با پزشک در صورت عدم بهبود بعد از چند هفته.

2. افزایش وزن یا افزایش اشتها:
رعایت یک رژیم غذایی سالم و متعادل بدون افزایش اندازه وعده‌های غذایی.
خوردن مواد غذایی کم کالری و مصرف میوه و سبزیجات به عنوان منابع غذایی بین وعده‌ها.
ورزش منظم برای کنترل وزن.

3. احساس سرگیجه در هنگام ایستادن:
آرامش حفظ کنید و چیزی را بگیرید تا تعادل خود را حفظ کنید تا زمانی که سرگیجه شما برطرف شود.

4. التهابات پوستی:
استفاده از آنتی هیستامین ممکن است به کاهش التهابات پوستی کمک کند.

5. یبوست:
مصرف غذاهای پر فیبر مانند میوه‌ها، سبزیجات و غلات.
مصرف مقدار کافی آب و مایعات غیر الکلی.
انجام حرکات ورزشی به منظور تسهیل گردش معده و روده.

6. مشکلات جنسی:
مشاوره با پزشک.

7. مشکلات حرکتی:
مشاوره با پزشک.

8. عفونت‌ها:
مراجعه به پزشک.

مصرف قرص الانزاپین در دوران بارداری و شیردهی:

در دوران بارداری، استفاده از قرص الانزاپین ممکن است بدون مشکلات جدی برای جنین باشد. اما سلامت روانی مادر اهمیت بیشتری دارد. اگر در حین مصرف الانزاپین باردار شدید، حتماً با پزشک خود صحبت کنید. در این صورت، شما در یک مرکز تخصصی دوران بارداری بررسی و راهنمایی لازم را دریافت خواهید کرد. هرگز مصرف دارو را به طور خودسرانه قطع نکنید.

اگر پزشک یا مشاور سلامتی تشخیص دهد که نوزاد شما سالم است، می‌توانید در دوران شیردهی از الانزاپین استفاده کنید. الانزاپین به میزان بسیار کمی وارد شیر مادر می‌شود و در تعداد بسیار کمی از نوزادان که با شیر مادر تغذیه می‌شوند، باعث عوارض جانبی مرتبط نمی‌شود. بسیاری از افراد در دوران شیردهی بدون هیچ مشکلی از این دارو استفاده می‌کنند. بسیاری از مراکز بهداشتی نیز توصیه می‌کنند که شیردهی همچنان ادامه داشته باشد، زیرا این کار هم برای مادر و هم برای کودک مفید است.

در صورتی که متوجه شدید که نوزادتان مثل همیشه خوب غذا نمی‌خورد، به‌طور غیرمعمول خواب‌آلود یا تحریک‌پذیر به نظر می‌رسد، یا اگر نگرانی دیگری در مورد کودکتان دارید، در اسرع وقت با پزشک، ماما، داروساز یا پزشک خود مشورت کنید.

تداخل قرص الانزاپین با سایر داروها:

بعضی از داروها ممکن است بر نحوه عملکرد الانزاپین تأثیر بگذارند. اگر هر یک از داروهای زیر را مصرف می‌کنید، به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید:
– کاربامازپین (برای صرع)
– فلووکسامین (برای افسردگی)
– سیپروفلوکساسین (یک آنتی بیوتیک)
– داروهایی که باعث آرامش یا خواب‌آلودگی می‌شوند مانند بنزودیازپین‌ها، مسکن‌ها مانند مورفین یا ترامادول، یا آنتی هیستامین‌هایی مانند کلروفنامین. الانزاپین می‌تواند اثرات این داروها را افزایش داده و خواب‌آلودگی شما را بیشتر کند.

ترکیب الانزاپین با داروهای گیاهی و مکمل‌ها:

کانابیدیول (CBD) ممکن است بر نحوه عملکرد الانزاپین تأثیر بگذارد. همچنین مصرف برخی داروهای گیاهی و مکمل‌های دیگر همراه با الانزاپین، به ویژه داروهایی که باعث خواب‌آلودگی یا سرگیجه می‌شوند، موجب بروز مشکلاتی می‌شود.

مصرف قرص الانزاپین در دوران بارداری و شیردهی:

در طول دوران بارداری، مصرف الانزاپین می‌تواند به‌صورت ایمن انجام شود و احتمالاً برای جنین خطری ندارد. اما بهتر است به سلامت روانی مادر توجه بیشتری شود.

اگر در حین استفاده از الانزاپین باردار شدید، حتماً با پزشک خود مشورت کنید. شما باید در یک مرکز تخصصی بارداری مورد بررسی قرار بگیرید و راهنمایی‌های لازم را از پزشک خود دریافت کنید. هیچ‌گاه مصرف این دارو را به‌طور خودجوش قطع نکنید مگر اینکه پزشک شما توصیه کند.

اگر پزشک یا مشاور بهداشتی تأیید کند که نوزاد شما سالم است، می‌توانید در دوران شیردهی از الانزاپین استفاده کنید. الانزاپین به‌طور بسیار کمی وارد شیر مادر می‌شود و در تعداد کمی از نوزادان که از طریق شیر مادر تغذیه می‌شوند، عوارض جانبی نداشته است. بسیاری از زنان در این دوران بدون هیچ مشکلی از این دارو استفاده می‌کنند و شیردهی به هر دوی شما و کودکتان کمک می‌کند.

در صورتی که متوجه شدید نوزادتان همانند همیشه غذا نمی‌خورد، خواب غیرمعمول یا تحریک‌پذیر به نظر می‌رسد یا هر نگرانی دیگری در مورد کودکتان دارید، باید به سرعت با پزشک، ماما، داروساز یا پزشک خود مشورت کنید.

تداخل الانزاپین با داروهای دیگر:

بعضی از داروها ممکن است بر تأثیر الانزاپین تأثیر بگذارند. اگر هر یک از داروهای زیر را مصرف می‌کنید، به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید:
– کاربامازپین (برای صرع)
– فلووکسامین (برای افسردگی)
– سیپروفلوکساسین (یک آنتی بیوتیک)
– داروهایی که باعث آرامش یا خواب‌آلودگی می‌شوند مانند بنزودیازپین‌ها، مسکن‌ها مانند مورفین یا ترامادول، یا آنتی هیستامین‌هایی مانند کلروفنامین. الانزاپین ممکن است اثرات این داروها را افزایش دهد و باعث خواب‌آلودگی بیشتری شود.

تداخل الانزاپین با داروهای گیاهی و مکمل‌ها:

مصرف کانابیدیول (CBD) ممکن است بر تأثیر الانزاپین تأثیر بگذارد. همچنین مصرف برخی داروهای گیاهی و مکمل‌های دیگر در کنار الانزاپین، به‌ویژه داروهایی که باعث خواب‌آلودگی یا سرگیجه می‌شوند، ممکن است موجب مشکلاتی شود.

ایمنی دارو الانزاپین:

قبل از شروع مصرف الانزاپین، مهم است با پزشک خود مشورت کنید و اطلاعات زیر را به او ارائه دهید:

۱. علائم بیماری خود که بیشتر برایتان مزاحمت‌آور است.
۲. هرگونه فکر یا ایده‌ای در مورد خودکشی یا آسیب‌رساندن به خود.
۳. داروهایی که قبلاً مصرف کرده‌اید، اثرات و عوارض جانبی آنها.
۴. تجربه‌های گذشته مانند سفتی عضلانی، لرزش، یا افزایش وزن به‌دلیل مصرف داروها.
۵. هر گونه مشکل روانی یا پزشکی از جمله آریتمی قلب، سندرم QT طولانی، حملات قلبی، دیابت، کلسترول بالا، یا تشنج.
۶. سابقه خانوادگی بیماری‌هایی مانند دیابت یا بیماری قلبی.
۷. تمام داروهای دیگری که در حال حاضر مصرف می‌کنید (از جمله مکمل‌های گیاهی و تغذیه‌ای) و حساسیت‌های دارویی.
۸. درمان‌های غیر دارویی مانند گفتار درمانی یا مشاوره‌های سوء مصرف مواد.
۹. وضعیت بارداری یا شیردهی.
۱۰. عادات مصرفی مانند سیگار، مصرف الکل یا مواد مخدر غیرقانونی.

مصرف الانزاپین باید به‌طور دقیق بر اساس دستور پزشک صورت گیرد و مدت زمان مصرف آن وابسته به نیاز درمانی شما است. همچنین مهم است هرگز بدون مشورت با پزشک، مصرف دارو را قطع نکنید، حتی اگر بهبودی را احساس می‌کنید.

هنگامی که شروع به مصرف الانزاپین می‌کنید، ممکن است احساس آرامش و آسایش بیشتری کنید. پس از گذشت ۲ تا ۳ هفته، ممکن است تغییرات دیگری در خود مشاهده کنید. الانزاپین ممکن است به بهبود موارد زیر کمک کند:

1. تمرکز و تفکر بهتر و واضح‌تر.
2. تمرکز بیشتر در انجام کارهای روزمره.
3. بهبود در به خاطر سپردن موضوعات.
4. احساس آسایش بیشتر در ارتباط با دیگران و بهبود تعامل با آن‌ها.
5. آگاهی بیشتر از واقعیت‌ها و تشخیص موضوعات غیر واقعی.
6. کاهش شنیدن صداهای آزاردهنده.

می‌توان الانزاپین را برای مدت طولانی مصرف کرد؟ بله، بسیاری از افراد بدون مشکلی برای مدت طولانی، شامل چندین ماه یا حتی سال، از الانزاپین استفاده می‌کنند. البته لازم است مصرف الانزاپین را به دقت و بر اساس دستور پزشک انجام دهید. یکی از عوارض جانبی کمیاب الانزاپین، افزایش قند خون است. این مسئله برای کمتر از ۱ درصد افراد اتفاق می‌افتد. اما برای جلوگیری از این اتفاق، حفظ وزن مناسب بسیار مهم است.

پس از حدود ۱۲ هفته از شروع مصرف الانزاپین، شما بهتر است یک آزمایش خون برای بررسی سطح قند خونتان انجام دهید. اگر مشکلی وجود نداشته باشد، هر ساله باید آزمایشی برای کنترل قند خون انجام دهید. اگر دیابت دارید، نیاز به مراقبت و آزمایشات قند خون منظم تری خواهید داشت.

همچنین مصرف طولانی‌مدت الانزاپین ممکن است بر کلسترول شما تأثیر بگذارد. اگر این اتفاق بیافتد، ممکن است نیاز به داروهای دیگری داشته باشید تا کلسترولتان کاهش یابد.

اگر مصرف قرص الانزاپین ناگهان قطع شود، ممکن است علائم بیماری دوباره ظاهر شود. برای جلوگیری از این اتفاق، بهتر است قطع مصرف الانزاپین را به تدریج و با راهنمایی پزشک انجام دهید. این کار به کاهش علائم ترک دارویی مانند بیماری‌هایی مثل تعریق، مشکلات خواب و احساس بیماری کمک می‌کند. همچنین اگر مایل به کاهش دوز یا قطع الانزاپین هستید، قبل از اینکار با پزشکتان مشورت کنید.

استفاده از الانزاپین در مقایسه با سایر داروهای ضد روان پریشی چگونه است؟
تأثیر داروی ضد روان پریشی برای هر فرد بستگی به نوع و شدت علائم، مشکلات پزشکی دیگر و میزان تأثیربخشی دارو بر روی هر فرد دارد. همچنین نوع مصرف دارو، مانند مصرف قرصی یا تزریقی، و عوارض جانبی ممکن است نقش مهمی در انتخاب داروی مناسب داشته باشد.

پیش از اینکه داروی مناسب برای شما را پیدا کنید، ممکن است نیاز به تست چندین دارو داشته باشید. همچنین باید عوارض جانبی مختلف داروها را در نظر بگیرید.

با توجه به اینکه هر فرد و شرایطش متفاوت است، می‌توان نتایج مصرف داروهای مختلف را مقایسه کرد و به دست یافتن بهترین روش درمانی برای هر فرد کمک کرد.

چگونه قرص الانزاپین با لیتیوم برای درمان اختلال دوقطبی مقایسه می‌شود؟
لیتیوم به عنوان یکی از اولین داروهایی است که برای درمان اختلال دوقطبی استفاده می‌شود. این دارو به کنترل تغییرات خلق و خو و علائم شیدایی و افسردگی کمک می‌کند.

الانزاپین همچنین به بهبود علائم شیدایی کمک می‌کند. اما برای کنترل علائم افسردگی، ممکن است نیاز به استفاده از داروهای دیگر باشد.

با توجه به نیازها و شرایط شما، پزشکتان می‌تواند بهترین روش درمانی را برای شما تعیین کند. این موضوع بستگی به نوع علائم، مشکلات پزشکی دیگر و تحمل شما نسبت به عوارض جانبی داروها دارد.

آیا می‌توان از قرص الانزاپین ۵ برای درمان اضطراب استفاده کرد؟
استفاده از الانزاپین برای درمان اضطراب هنوز تأیید نشده است و تحقیقات بیشتری نیاز است. پس بهتر است اگر اضطراب دارید، از داروهای دیگر توصیه شده توسط پزشکتان استفاده کنید.

مصرف قرص الانزاپین معمولاً باعث کاهش وزن نمی‌شود. این دارو ممکن است باعث افزایش احساس گرسنگی شود که موجب افزایش وزن می‌شود. برای جلوگیری از این اتفاق، می‌توانید یک رژیم غذایی سالم دنبال کنید و مصرف خوراکی‌های پرکالری مانند چیپس، کیک و شیرینی را کاهش دهید. اگر در حین مصرف این دارو نگران تغییرات وزنی هستید، با پزشک خود مشورت کنید.

در طول دوره مصرف الانزاپین، می‌توانید غذاها و نوشیدنی‌های معمولی را مصرف کنید. با این حال، باید از مصرف مشروبات الکلی خودداری کنید.

مصرف الانزاپین بر روی پیشگیری از بارداری تأثیر ندارد. این دارو هیچ تأثیری بر روی باروری ندارد و می‌توانید از روش‌های مناسب برای جلوگیری از بارداری استفاده کنید.

استفاده از الانزاپین ممکن است بر روی وزن و عملکرد جنسی تأثیر بگذارد. اما این تأثیرات در افراد مختلف متفاوت است و به طور کلی در کمتر از ۱۰۰ نفر از هر ۱۰۰ نفر اتفاق می‌افتد. اگر نگرانی‌هایی در این زمینه دارید، با پزشک خود صحبت کنید.

در حین مصرف الانزاپین، ممکن است احساس خواب‌آلودگی کنید. در این صورت، از رانندگی، دوچرخه‌سواری یا استفاده از ابزارهایی که نیاز به تمرکز دارند، خودداری کنید تا زمانی که احساس بهتری داشته باشید. همچنین مصرف الانزاپین ممکن است تمرکز شما را کاهش دهد، بنابراین بهتر است در ابتدا از انجام کارهایی که نیاز به تمرکز بالا دارند، خودداری کنید.

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.