۲۱ راهکار درمان خانگی برای گلودرد و خشکی گلو همراه با علتهای شایع آن

گلودرد و خشکی گلو از مشکلاتی هستند که اغلب با آنها روبرو میشویم، بهویژه در فصلهای سرد سال. معمولاً این مشکلات نشانهای از عفونتهای دستگاه تنفسی نیستند و میتوان آنها را با روشهای خانگی رفع کرد. در فصل سرما و با احتمال بیشتر ابتلا به عفونتهای ویروسی و باکتریایی، میتوان با درمانهای خانگی، گلودرد و
گلودرد و خشکی گلو از مشکلاتی هستند که اغلب با آنها روبرو میشویم، بهویژه در فصلهای سرد سال. معمولاً این مشکلات نشانهای از عفونتهای دستگاه تنفسی نیستند و میتوان آنها را با روشهای خانگی رفع کرد.
در فصل سرما و با احتمال بیشتر ابتلا به عفونتهای ویروسی و باکتریایی، میتوان با درمانهای خانگی، گلودرد و خشکی گلو را بهبود بخشید. در این مقاله به معرفی مهمترین روشهای درمانی خانگی برای رفع این مشکلات پرداختهایم تا بتوانید در منزل خودتان از این دردهای آزاردهنده را درمان کنید.
**خشکی گلو چیست؟**
خشکی گلو یا زروستومیا، به نداشتن رطوبت در گلو و دلیل آن ممکن است عوامل مختلفی باشند. عموماً زمانی که غدههای تولیدکننده بزاق به دلیل عفونتهای ویروسی یا باکتریایی یا حتی حساسیت، نتوانند بزاق کافی تولید کنند، خشکی گلو به وجود میآید.
در حالتی که فرد شبانه روز از طریق دهان تنفس میکند یا به بیماریهایی مانند سرماخوردگی مبتلا میشود، با مشکلات و دردهای خشکی گلو روبرو میشود. برای بسیاری از افراد، خشکی گلو تبدیل به مشکلی غیرقابل تحمل میشود که حتی با نوشیدن آب نیز بهبود نمییابد.
علل خشکی گلو و درد گلو در اکثر موارد عبارتند از:
۱. دهان باز نگه داشتن و تنفس از طریق دهان: این موضوع باعث میشود هوای تنفسی بدون مرطوب شدن، بزاق را خشک کند و این امر خشکی گلو را تشدید کند.
۲. حساسیتهای فصلی و آلرژیها: بسیاری از افراد به آلرژیهایی نظیر غبار و مواد غذایی حساسیت دارند که با ترشح هیستامین، خشکی گلو و عطسه و سایر علائم آلرژیای همراه است.
۳. ابتلا به سرماخوردگی: عفونتهای ویروسی مانند سرماخوردگی میتوانند عاملی برای خشکی و التهاب گلو باشند.
۴. کمبود آب در بدن: کمبود آب میتواند باعث خشکی گلو شود.
۵. ناراحتی معده و همچنین رفلاکس معده تورم لوزه ها گلودرد ناشی از استرپتوکوک ها : باکتری هایی تحت عنوان Streptococcus pyogenes می توانند سبب عفونت باکتریایی گلوی بیمار شده و فرد را با تورم لوزتین و تب و خشکی گلو آزار دهند.
بهترین درمان برای گلودرد و خشکی گلو چیست؟
اگر علت این مشکلات را میدانیم، میتوانیم بهتر واکنش نشان دهیم. این موارد را پیشنهاد میدهیم:
1. درمان گلو درد و خشکی گلو ناشی از تنفس با دهان در حین خواب:
در این حالت، استفاده از داروهای باز کننده بینی میتواند مفید باشد. داروهایی که مسدودی بینی را کاهش میدهند مانند آنتی هیستامینها و اسپریهای کورتیکواستروئیدی میتوانند کمک کنند.
2. درمان خشکی گلو به دلیل کمبود آب:
برای جلوگیری از خشکی گلو ناشی از کمبود آب، باید بیشترین میزان آب و مایعات را مصرف کنید. مصرف مواد غذایی آبدار و نوشیدن مایعات بسیار مفید است.
3. درمان خشکی گلو به دلیل رفلاکس معده:
سعی کنید از عواملی که باعث تشدید رفلاکس معده و در نتیجه خشکی گلو میشوند، دوری کنید. این شامل پرخوری، مصرف غذاهای چرب و فست فود، خوابیدن یا دراز کشیدن بعد از صرف غذا میشود. همچنین کاهش مصرف چای، قهوه، سیگار و دخانیات و استفاده از داروهای ضد اسید معده نیز مفید است.
۱. عسل:
عسل دارای ترکیباتی است که در کاهش التهاب و سوزش گلو بسیار موثر است. میتوانید آن را با آب یا چای ولرم مخلوط کرده و میل کنید. خواص مرطوب کنندهی عسل کمک میکند التهابات گلو را تسکین دهد و باعث از بین رفتن میکروبهای موجب خشکی گلو میشود.
روش مصرف: یک الی دو قاشق غذایی عسل را در یک لیوان آب ولرم حل کنید و مخلوط کنید. این محلول را دو الی سه بار در روز بنوشید. همچنین میتوانید یک قاشق چایخوری عسل را با یک لیوان شیر ولرم مخلوط کرده و هر شب قبل از خواب میل کنید.
۲. زردچوبه و شیر:
شیر با ویتامینها و پروتئینهای مهمی که برای بدن ضروری هستند، مفید است. زردچوبه نیز دارای کورکومین است که خواص ضد التهابی و ضد باکتریایی دارد. ترکیب این دو مواد برای درمان بیماریهایی مانند سرماخوردگی و گلودرد بسیار موثر است.
۳. روغن گی:
روغن گی دارای خواص ضد التهابی است که میتواند در درمان گلودرد و خشکی گلو موثر باشد. میتوانید آن را به مواد غذایی خود اضافه کنید تا گلویتان مرطوب شود و حالت خشکی آن رفع شود.
۴.سرکه سیب:
سرکه سیب خواصی در تنظیم PH دهان و ضدعفونی کردن آن دارد. روش ساده برای استفاده از آن، غرغره کردن با محلولی از سرکه سیب و آب ولرم است.
۵. ریشه شیرین بیان:
ریشه شیرین بیان دارای خواص ضد عفونی کننده و ضد میکروبی است. میتوانید آن را به صورت دم کرده و در روز دو الی سه بار میل کنید.
۶.سیر:
آلیسین موجود در سیر دارای خواص ضد میکروبی است. برای بهرهگیری از این خواص، یک حبه سیر را بمکید.
۷. فلفل کاین:
فلفل کاین دارای ترکیبی با خواص ضد باکتریایی و ضد التهابی است که میتواند در تسکین درد و خشکی گلو کمک کند.
۸. نارون قرمز:
مطالعات نشان دادهاند که ترکیبات نارون قرمز میتوانند در درمان التهابات گلو و خشکی آن موثر باشند. برای استفاده از آن، پوست داخلی نارون قرمز را با آب جوش مخلوط کرده و به مدت چند دقیقه دم کرده، سپس مقداری عسل اضافه کرده و روزانه دو الی سه لیوان از آن را مصرف کنید.
۹. جویدن آدامس:
جویدن آدامس میتواند تحریک غدد بزاقی را افزایش داده و باعث کاهش رفلاکس معده شود، که این امر باعث مقابله با خشکی گلو میشود. اما توجه داشته باشید که از آدامس با محتوای قند استفاده نکنید.
۱۰.استفاده از دستگاه بخور:
دستگاه بخور با تولید رطوبت بیشتر، از خشکی هوا کاسته و در تسکین درد و التهابات گلو موثر است. میتوانید از یک دستگاه بخور استفاده کنید یا کتری حاوی آب جوش را بر روی گاز قرار داده یا بخاری را فعال کنید تا رطوبت مورد نیاز شما را فراهم کند.
۱۱. نعناع فلفلی:
نعناع فلفلی دارای ترکیبی به نام منتول است که در رقیق شدن مخاط و تسکین درد گلو موثر است. همچنین این گیاه دارای خواص ضد اکسیدانی و ضد باکتریایی است. برای تهیه دمنوش آن، برگهای تازه نعناع را در آب جوش مخلوط کرده و به مدت نیم ساعت دم کنید.
۱۲. ریشه مارشمالو یا گیاه ختمی:
ریشه این گیاه مادهای لزج تولید میکند که خواص درمانی فراوانی دارد. تحقیقات نشان دادهاند که موسیلاژ یا ماده لزج مشتق از ریشه مارشمالو حاوی تنوعی از آنتیاکسیدانهای موثر است که در درمان خشکی گلو و انواع سرفه مفید است. همچنین، این گیاه میتواند در درمان خشکی دهان مؤثر باشد و خشکی گلو را به شدت کاهش دهد. امروزه، قرصهایی مشتق شده از ریشه این گیاه وجود دارد که باعث بهبود خشکی دهان بیمار میشود. کافی است بیمار قرص حاوی این گیاه را در دهان نگه دارد تا ترشح بزاق تحریک شود.
روش دیگری برای استفاده از این گیاه معجزهآسا این است که مقداری از ریشه ختمی را در قوری بریزید و بعد روی آن آب جوش بریزید و به مدت ۵ الی ۱۰ دقیقه دم کنید. میتوانید مقداری عسل نیز را به آن اضافه کنید تا خواص ضدمیکروبی آن نیز افزایش یابد. مصرف روزانه سه الی چهار فنجان از این دمنوش توصیه میشود، اما اگر در دوران بارداری یا شیردهی به سر میبرید یا دارای بیماریهای مزمنی نظیر دیابت هستید، مصرف ریشه مارشمالو به شما توصیه نمیشود.
۱۳. چای:
چای دارای خواص آنتیاکسیدانی بسیار قوی است که میتواند قدرت ایمنی بدن در برابر میکروارگانیسمهای مهاجم را افزایش دهد. ترکیبی مهم به نام تانن در چای موجود است که میتواند التهابات گلو و همچنین خشکی گلو را کاهش دهد. میتوانید روزانه چند فنجان چای بنوشید که در تسکین درد گلو موثر است. اما فراموش نکنید که در کنار مصرف چای، نوشیدن آب را هم فراموش نکنید، زیرا زیادهروی در مصرف چای سبب کمآبی بدن خواهد شد. همچنین غرغره کردن چای سیاه یا سبز در دمای مناسب میتواند به تسکین درد و ناراحتی گلو کمک کند.
۱۴.دارچین:
دارچین یکی از خوشعطرترین ادویههاست که خواص ضدباکتریایی و التهابی بسیار قوی دارد، این خواص به دلیل وجود آلدئید سینامیک در آن است. ترکیبات مذکور میتوانند به تقویت سیستم ایمنی بدن انسان کمک کنند. برای استفاده از این ادویه درمانی، یک تکه چوب دارچین کوچک را یا یک قاشق چایخوری دارچین را با دو لیوان شیر گرم کنید و وقتی حرارت آن کمتر شد، دو قاشق چایخوری عسل را نیز به آن اضافه کنید و سپس آن را میل کنید. این نوشیدنی در درمان التهابات گلوی شما بسیار موثر است. روش دیگر برای استفاده از دارچین این است که دو لیوان آب را به جوش آورده و یک تکه چوب دارچین و یک قاشق چای سیاه یا چای سبز را به آن اضافه کنید و چند دقیقه آن را دم کنید و سپس مصرف نمایید.
۱۵. آبلیمو
آبلیمو، یک منبع غنی از ویتامین C است که در تقویت سیستم ایمنی برای مقابله با میکروارگانیسمهای عامل خشکی گلو بسیار موثر است. مصرف آبلیمو به تحریک بیشتر تولید بزاق و مرطوب کردن غشاهای مخاطی بافت گلو و برطرف کردن خشکی گلو کمک میکند.
۱۶. نشاسته
نشاسته نیز از بهترین روشهای درمان خانگی برای گلو درد و خشکی گلو است. میتوانید برای درمان گرفتگی صدا و خشکی گلو از حلیه نشاسته استفاده کنید.
برای تهیه حلیه نشاسته برای درمان خشکی گلو، یک قاشق مرباخوری نشاسته را در دو قاشق غذاخوری آب سرد مخلوط کنید و مخلوط حاصل را در یک لیوان آب گرم حل کنید. سپس یک قاشق چایخوری عسل را با یک قاشق بادام آسیاب شده حل کنید و به خوبی مخلوط کنید و آن را به صورت گرم میل کنید. بادام موجود در این حلیه نشاسته خلطآور است و به آرامی سینه را نرم میکند.
۱۷. دمنوش عسل و آویشن
تیمول و کارواکرول موجود در آویشن، باعث ایجاد خواص ضدمیکروبی و ضد التهابی آویشن شده است؛ به همین دلیل از آویشن در تهیه بسیاری از شربتهای سینه ضد احتقان سیستم تنفسی و ضد سرفه استفاده میشود.
طرز تهیه دمنوش عسل و آویشن بسیار ساده است. ابتدا یک قاشق چایخوری آویشن را به دو لیوان آب در حال جوش اضافه کنید. سپس آن را به مدت یک ربع بجوشانید. در انتها، یک فنجان از دمنوش آویشن را با یک قاشق چایخوری عسل مخلوط کنید و آن را نوشیدنی خود کنید.
۱۸. آب و مایعات کافی بنوشید:
یکی از دلایل اصلی خشکی و التهاب گلو ابتلا به بیماریهای ویروسی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا و کمبود آب در بدن است. بنابراین برای حفظ رطوبت بدن خود از آب و مایعات و میوههای آبدار استفاده کنید. همچنین، از مصرف موادی که حاوی کافئین هستند مانند قهوه و چای و نسکافه پرهیز کنید.
۱۹.آب نمک:
اگر دچار سوزش یا خشکی گلو به دلیل بیماریهای ویروسی یا باکتریایی مانند کرونا هستید، آب نمک را به لیست درمانهای خانگی خود اضافه کنید. نمک موجود در آب نمک میتواند میکروارگانیسمهای موجود در گلو را کشته و درد و التهابات این ناحیه را کاهش دهد. برای تهیه این محلول، یک قاشق چایخوری نمک را با یک لیوان آب ولرم حل کنید و هر سه ساعت یک بار با این محلول غرغره کنید تا درد و سوزش گلو کاهش یابد.
۲۰. جوش شیرین:
میتوانید در حین غرغره آب نمک از جوش شیرین نیز در این محلول استفاده کنید. افزودن جوش شیرین به آب نمک میتواند در کاهش التهابات و خشکی گلو مؤثر باشد و همچنین رشد میکروارگانیسمهای دخیل در خشکی گلو را متوقف کند. برای تهیه این محلول، در یک لیوان آب گرم، نصف قاشق چایخوری جوش شیرین و یک چهارم قاشق چایخوری نمک را با هم مخلوط کرده و هر دو ساعت یک بار با این محلول غرغره کنید تا درد و سوزش گلو کاهش یابد.
۲۱. شنبلیله:
شنبلیله درمان مناسبی برای التهابات و خشکی گلو است. مقداری از دانههای شنبلیله را در یک قوری یا فنجان حاوی آب جوش بریزید و چند دقیقه صبر کنید تا به طور کامل بجوشد. سپس اجازه دهید کمی خنک شود و روزانه دو بار از این محلول غرغره کنید تا سوزش و التهابات گلو کاهش یابد.
برای درمان گلودرد و خشکی گلو، میتوانید توجه کنید به:
1. استفاده از آب گرم: در هنگام خشکی و درد گلو، از یک دوش آب گرم استفاده کنید. این کار میتواند به تسکین موقت درد گلو و خشکی آن کمک کند.
2. مصرف مایعات و سوپ های آبکی گرم: مصرف مایعات گرم و سوپ های آبکی میتواند به آرام شدن و تسکین درد گلو کمک کند.
3. کاهش مصرف دخانیات: سعی کنید در دوران بیماری مصرف دخانیات را به صفر برسانید تا از تحریک مضاعف بافتهای گلوی شما جلوگیری شود.
4. تغذیه مناسب: برای جلوگیری از خشکی گلوی ناشی از آلرژی، به تغذیه خود توجه ویژه داشته باشید و از مصرف غذاهای تشدید کننده حساسیت خودداری کنید.
5. مراقبت در حالت خواب: اگر خشکی گلوی شما ناشی از رفلاکس معده است، از خوردن غذاهای شور، تند و ترش اجتناب کنید و سر خود را در حین خوابیدن بالاتر از بدن خود قرار دهید تا از بازگشت اسید معده به مری جلوگیری شود.
همچنین، اگر دچار تب بالای ۳۸ درجه هستید و با استفاده از روشهای خانگی بهبودی حاصل نشده است، حتما به پزشک مراجعه کنید.
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0